Matematik ve Yaşam

Matematik hayatımızın her yerinde karşılaşıyoruz

Sayı Saymayı Abaküs İle Öğreniyoruz

Matematiği anlatan abaküs



Öğrenci olarak hayatımıza abaküs ile saymayı öğrenek Matematik ile tanıştık. M.Ö 2400 yılında Çinliler tarafından bulunan abaküs bize deniz aşırı ticareti ile ulaşmıştır. Tarihte bilinen ilk hesap makinesidir. Arap sayılarının ve sıfır kavramının geliştirilmesinde yardımcı olmuştur. 

Üzerindeki metal ve boncuklar konumu belirtir. Bugünkü hesap makinesi olarak kullandığımız toplama, çıkarma, çarpma ve bölme işlemlerinin temeli abaküstür. 

Matematiğin Mihenk Taşı Sayılar

Matematik ve Yaşam

Sayılar olmasaydı biz Matematiği nasıl anlatabilirdik? Matematiği anlamlı ve işlevli kılan sayılardır. Nasıl bir iletişim kurmak için dil öğreniyor isek Matematik ile iletişim kurmak için de sayılara ihtiyaç vardır. Sayıları 5 sistemi ayırabiliriz. Bunlar sırasıyla:
  1. Doğal Sayılar
  2. Tam Sayılar
  3. Rasyonel Sayılar
  4. Gerçek(Gerçel, Reel) Sayılar
  5. Kompleks(Karmaşık) Sayılar

Sayılar Arasında Köprü Kuran İşlemler

Matematik ve Yaşam

Sayılar arasında birçok keyifli işler çıkarmamızı sağlayan ya da sayılardan başka sayılar üretmemizi sağlayan işlemler hayat kurtarıyor. İlkokul hayatıyla başlayan öğrenim sürecinde sayıları ilişkilendirmeye çalışıyoruz. Aslında işlem ikili ve tekli olarak ikiye ayrılır. Örnek vermek gerekirse:

Matematik ve Yaşam

N doğal sayılar kümesini temsil eden, + doğal sayılar kümesinden alınan iki sayı arasındaki ilişkiyi gösteren işlemdir. Bu örnek daha çoğaltılabilir. Matematikte dört işlem vardır:
  1. Toplama
  2. Çıkarma
  3. Bölme
  4. Çarpma

Matematiğin Gizemli Sayısı Sıfır

Matematik ve Yaşam

Burada her ne kadar sevimli dursa da Matematik alanında çalışanların tam bir baş belasıdır. Örnek vermek gerekirse çarpma işlemi olduğu zaman arkadaş önüne geleni yutuyor. Hatta bazı matematikçiler sıfırı kabul etmiyor. Matematik dünyasına da pozitif ve negatif sayılardan sonra girdi. 

Abaküs Gelişmiş Versiyonu Hesap Makinesi

Matematik ve Yaşam


Ne güzel de bir icat yapmışlar. Abaküs ile yaptığımız işlemlerin gelişmiş elektronik bir cihaz tarafından yapılmasına hesap makinesi diyoruz. Almanya da Heidelberg Üniversitesi tarafından geliştirilerek astronomi alanına da katkı sağlamıştır. Blaise Pascal ve Gottfried Wilhelm Leibniz tarafından dört işlem yapabilme özelliği yapılsa da daha sonraları hesap makinesi yazabilme ve bilgisayarlara benzeme özelliği ile karmaşık hale gelmiştir.

Matematik hayatımızın her yanında bizim karşımıza çıkıyor. Matematik hayatı anlamak ve çözmek için bir ihtiyaçtır. Sizlere neden Matematik hayatımızda önemli sorusuna birkaç örnek vermek istedim.

Makaleyi okumaya zamanınızı ayırdığınız için teşekkür ederim.



Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dizileri Matplotlib ile Verilerinizi Görselleştirme

Ürünlerimizi Online Alanda Pazarlama Şekli Dijital Pazarlama

Web Dünyasının Temeli HTML5